Blogs

professionals

Wat zijn soft skills en hoe zet ik ze in tijdens sollicitaties?

In de huidige arbeidsmarkt draait het niet alleen om het hebben van de juiste technische vaardigheden. Werkgevers zoeken niet alleen naar werknemers met de juiste technische kennis, maar ook naar kandidaten die de persoonlijke eigenschappen hebben die goed bij hun organisatie passen en kunnen bijdragen aan een prettige werkplek. Deze persoonlijke eigenschappen, vaak aangeduid als ‘soft skills’, zijn onmisbaar in de moderne arbeidsmarkt. In deze blog gaan we dieper in op waarom werkgevers zo geïnteresseerd zijn in deze soft skills en hoe je ze kunt laten zien tijdens het sollicitatieproces

Waarom zijn soft skills belangrijk?

Je technische vaardigheden zijn geweldig, maar laten we eerlijk zijn, werken draait niet alleen om cijfers en diploma’s. Je persoonlijke eigenschappen zijn vaak doorslaggevend en bepalen of je geschikt bent voor de functie. Het gaat om dingen zoals met anderen kunnen praten, begrip tonen en goed in een team werken. Deze eigenschappen maken je niet alleen tot een betere collega, maar ze zorgen er ook voor dat de werkplek een leuke plek is om te zijn. En je wilt uiteindelijk een baan vinden die goed bij jou past.

Naar welke persoonlijke eigenschappen wordt vaak gezocht?

Elke baan kan speciale eigenschappen vereisen als het om soft skills gaat, maar er zijn een paar van die eigenschappen die werkgevers in hun gewenste kandidaten waarderen. Denk aan dingen als leiderschap, probleemoplossend vermogen, aanpassingsvermogen en inventiviteit. Het is handig om te weten welke soft skills in jouw branche in trek zijn. Doe daarom eerst navraag of probeer in gesprek te gaan met iemand die al werkzaam is bij dit bedrijf.

Omschrijven van je soft skills tijdens je sollicitatiegesprek

Het is niet voldoende om te benoemen welke persoonlijke eigenschappen je hebt. Je moet met voorbeelden uit de praktijk laten zien dat je deze vaardigheden al eens hebt toegepast. Oefen daarom van te voren! Schrijf het op en zeg het hardop. Ook in je cv en (eventuele) sollicitatiebrief kun je op deze manier aan tonen dat je deze skills hebt.

Ken je persoonlijke eigenschappen

Voordat je jouw persoonlijke eigenschappen kunt laten zien, moet je ze natuurlijk wel herkennen. Zelfbewustzijn is de eerste stap. Ken je eigen sterke en je aandachtspunten en werk eraan om ze te verbeteren.

Opvallen tussen andere sollicitanten

Als je sterke soft skills hebt, dan val je op tussen de andere sollicitanten. Werkgevers willen niet alleen mensen met de juiste diploma’s, maar ook teamspelers, creatieve denkers en communicatief vaardige sollicitanten. Door te laten zien dat je deze eigenschappen bezit, maak je meer kans om de baan te krijgen.

Persoonlijke eigenschappen en de rest van je loopbaan

Het ontwikkelen van je soft skills is niet alleen voor het krijgen van die eerste baan, het heeft ook gevolgen voor je verdere loopbaan. Leiderschap, communicatie en andere eigenschappen zijn de bouwstenen van een succesvolle carrière. Ze helpen je groeien en daar uit te komen wat je jezelf als doel hebt gesteld.

Samengevat

Het lijkt misschien dat technische vaardigheden belangrijk zijn tijdens het sollicitatieproces maar persoonlijke eigenschappen oftewel soft skills zijn net zo belangrijk.  Werkgevers zijn op zoek naar mensen die niet alleen goed op papier zijn, maar ook goed in het team passen. Als je begrijpt welke soft skills er in de markt gevraagd worden en hoe je ze kunt laten zien, maak je je kansen op succes in het sollicitatieproces en je loopbaan groter. Dus geef die ‘soft skills’ een boost en zie hoe ze je verder brengen!

 

Terug naar overzicht