Blogs

professionals

Solliciteren? Verleg je grens eens!

Sinds maart 2020 hebben we wereldwijd te maken met de impact van de coronacrisis. Van de een op de andere dag stond ons leven op de kop. Daar gaan we allemaal verschillend mee om. Mij heeft het geholpen om nóg meer uitdaging te zoeken. Om het elastiek nóg meer op te rekken en mijzelf te dwingen mijn grenzen te verleggen. Eind april 2020 ben ik met vriendinnen gaan zwemmen in de rivier. Weer of geen weer, altijd spraken we af en gingen we de uitdaging aan om wind en tegenstroom te trotseren. Soms zwommen we ver, maar we waren ook tevreden met een kortere afstand. Ons einddoel was meedoen aan een zwemtocht van 1,5 zeemijl in september, waarbij we het bovendien binnen een bij onszelf opgelegde tijd wilden halen. Die dag in september was voor hen die ingeschreven waren voor de zwemtocht een motivatie om vol te houden en te blijven oefenen. En voor de anderen uit de groep om te helpen dat doel te bereiken. Al met al was het superleuk en een enorme uitdaging. Het heeft geholpen om bezig te zijn met iets positiefs en het heeft voor veel afleiding gezorgd in deze lastige tijd, nog afgezien van de lichamelijke en mentale boost. Maar vooral: van tevoren had ik nooit bedacht zo’n uitdaging aan te kunnen.

Zoeken naar een nieuwe baan of uitdaging

Wanneer je al dan niet gedwongen op zoek bent naar een nieuwe baan, word je bijna altijd uitgedaagd om verder te kijken dan je neus lang is. We zijn geneigd om te kiezen voor iets dat we al kennen. Daar is op zich niks mis mee. Maar stel nou dat je op zoek bent naar meer bevlogenheid in je werk. Dat je op zoek bent naar een organisatie die past als een jas. Dan zul je je grens moeten verleggen en uit je comfortzone moeten stappen.

Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen werken lange tijd op de automatische piloot en voelen daardoor een relatieve veiligheid. Om een lange periode in hetzelfde patroon en routine te leven en te werken voelt nou eenmaal prettig aan. Saai misschien, maar je weet in elk geval waar je aan toe bent.

Maar dan: ineens geen baan meer door ontslag of reorganisatie. De situatie dwingt je om opnieuw naar je werk en leven te kijken. Hoe weet je nog wat je graag wilt en wat je dromen waren? Welke kant ga je op en hoe weet je of dit voor jou de juiste weg is?

Of misschien ben je je werkplek definitief beu, door welke omstandigheden dan ook, en ben je voornemens nu echt naar iets anders op zoek te gaan.

Verleggen van je grens

Door je grens te verleggen en uit je comfortzone te stappen, kom je in contact met nieuwe ideeën. Het kan nieuwe inzichten en inspiratie bieden en leiden tot een totaal andere werkomgeving dan eerst.

Neem daar de tijd voor: in plaats van meteen volle bak op zoek te gaan naar een baan, maak je beter  eerst een pas op de plaats en stel je een plan voor jezelf op. Zo kun je wennen aan het idee dat je iets anders wilt gaan doen. Door jezelf een moment van bezinning toe te staan krijg je meer ruimte voor creatieve ideeën. Daag jezelf uit en vergeet daarbij niet om een einddoel te stellen. Dat doe je bijvoorbeeld door voor jezelf uit te zoeken wat je nog meer zou willen en kunnen bereiken in je werk en leven.

Kom je erachter dat er nog enkele tussenstappen nodig zijn om daar te komen waar je wil? Dan kun je je einddoel in kleine tussenstappen verdelen. Elke stap die je zet is er één en brengt je dichterbij je einddoel. Vergeet niet dat meerdere kleine stappen uitmonden in een grote pas vooruit. In beweging blijven is hierbij belangrijker en bovendien: oefening baart kunst.

Niet iedereen in je omgeving zal gaan staan te juichen, probeer daarom in contact te komen met mensen die je helpen en motiveren om door te gaan. Geef jezelf ook gewoon eens een schouderklop wanneer je iets hebt gedaan wat je eerder niet durfde. Daar kun je toch gewoon trots op zijn?

Wellicht ben je in het verleden al eens eerder een flinke uitdaging aangegaan. Hoe eng was dat uiteindelijk? En wat heeft het je opgeleverd?

Vrijwilligerswerk of stage

Je zou kunnen proberen je grens te verleggen door te denken aan vrijwilligerswerk of een stage.

Of ga eens in gesprek met iemand die in jouw ogen de ideale baan heeft, vraag hoe hij of zij dit bereikt heeft.

Ben je bang om in beweging te komen en heb je het gevoel bevroren te zijn? Daag jezelf eens net zo uit als ik gedaan heb en je blijkt tot veel meer in staat dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden!

 

Terug naar overzicht