Blogs

professionals

Veerkracht herwinnen na ontslag

Het krijgen van ontslag is geen pretje. Of het nu wordt veroorzaakt door een re-organisatie, een verschil van inzicht , verhuizing van het bedrijf of Covid-19. Het voelt niet prettig. Buiten het feit dat je je het vaak persoonlijk aantrekt en dat je niet langer bij je vroegere organisatie hoort, moet je ook nog eens afscheid nemen. Afscheid van je collega’s, klanten en werkplek. Voor de een is dat makkelijker dan voor de ander. Niet iedereen is in staat zich snel te herpakken; soms heb je daar een beetje de tijd voor nodig.

Op naar nieuw werk

Bij M10 verzorgen wij al jaren begeleiding na ontslag. Ook wel outplacement genoemd. Het is een begeleiding van werk naar werk. Het liefst naar een baan die (nog beter) bij je past.  Dat is een heel persoonlijk proces en daarom is het belangrijk dat je zelf kunt bepalen wat er aan de orde komt. Mijn ervaring is dat het heel verschillend is en  afhankelijk van de behoefte en ontwikkeling van jou als persoon.

Goede begeleiding

Door de jaren heen hebben wij ervaren dat juist na het tekenen van je vaststellingsovereenkomst (VSO) je veel baat hebt bij een gedegen begeleiding; iemand die naast je meeloopt om je te helpen met dit lastige en vaak onwennige proces. Want de wereld ziet er ineens anders voor je uit. De omgeving reageert niet altijd zoals je zou willen. En waar moet je beginnen? Hoe werkt solliciteren anno nu? Door je te laten helpen om de koers te bepalen en om het proces te bewaken, is het voor jou mogelijk om, zodra het kan, op weg te gaan naar een nieuwe werkkring.

Verwerking

Daar heb je toch wel even tijd voor nodig. Ineens bedenk je dat je de laatste jaren vooral aan het werk bent geweest en daarnaast was er tijd om het huishouden of gezin draaiende te houden en wat te sporten, maar dat was het wel zo’n beetje. Terwijl je je had voorgenomen om vrijwilligerswerk te doen of die leuke cursus op te pakken. Of meer tijd te besteden aan je hobby. Het is er simpel weg nooit van gekomen. De dromen die je ooit had zijn een beetje vervaagd.

Dan begint de zoektocht

Zo’n zoektocht klinkt gewichtiger dan het in de praktijk is. In feite is het werken aan je persoonlijke groei en ontwikkeling. Iets waar je langere tijd iets aan hebt. Het helpt je te bepalen wie je bent en waar je voor staat in het leven. Waar ben jij nou eigenlijk goed in, welke kwaliteiten bezit je? Wat zou je naast werk nog meer willen ontplooien en waar wil je over een paar jaar staan. Blijk je ambitieus en wil je nog wel een tandje bijzetten of zoek je juist meer balans in je dagelijkse leven. Het komt allemaal aan bod op een manier die het best bij jou past.

Aan het werk

Zodra alles in kaart is gebracht kunnen de mouwen worden opgestroopt en wordt het vinden van een geschikte plek voor jou de volgende uitdaging. Want hoe kom je aan tafel bij je toekomstige werkgever? En wat heb je daar voor nodig? Hoe breng je jezelf op een zo gunstig mogelijke manier onder de aandacht? Hoe werkt social media en in welke mate maak jij daar al gebruik van. Hoe voer je een goed sollicitatie gesprek. En ook hier geldt weer dat het bij jou moet passen. Maar vooral is het belangrijk dat je in beweging komt. Vanuit die beweging ontstaat veel meer dan je van te voren hebt bedacht en kom je in contact met nieuwe kansen en mogelijkheden.

Voor deze fase heb je uithoudingsvermogen nodig en is het van belang dat je je vroegere veerkracht hebt hervonden. Want zoals altijd wanneer je iets nieuws probeert, krijg je te maken met tegenslag en teleurstelling. Om vervolgens daar je les uit te leren, nog scherper te zoeken, om uiteindelijk een andere werkbestemming te bereiken.

En zit het allemaal toch een beetje tegen en heb je onverhoopt nog geen nieuwe baan gevonden binnen het afgesproken traject?  Dan laten we het niet zomaar los. We houden graag nog contact om te horen hoe het gaat en blijven beschikbaar om je bij te staan in het sollicitatie gesprek of zelfs na aanvang van de nieuw gevonden baan.

Kennismaking

Wil je meer weten en een keer vrijblijvend kennismaken?

Mail dan op irma@m10advies.nl of bel op (010) 316 62 00

Terug naar overzicht