Blogs

professionals

Wat je van verhalen kunt leren

Van kinds af aan ben ik verzot op lezen. Boeken haalde je toentertijd uit de bibliotheek en soms kreeg je een boek cadeau. Thuis waren er boeken die ik eigenlijk niet mocht lezen en het daarom toch deed.  Af en toe was er een film op tv of in de bioscoop waardoor je werd meegesleept, maar een boek had je altijd tot je beschikking. Door een goed verhaal wordt je fantasie geprikkeld, kun je zelf een beeld vormen van de hoofdfiguren en ben je even in een andere wereld.

Nog leuker werd het toen ik ontdekte dat je verhalen kunt delen met anderen. Elkaar vertellen waar een boek volgens jou over gaat en wat je enthousiast heeft gemaakt of waardoor je werd meegesleept. De grootste grap vind ik persoonlijk dat die ander jouw mening niet deelt en een verhaal afschuwelijk, afstotelijk of nog erger heeft gevonden, maar dat terzijde. Smaken verschillen nu eenmaal.

Internet

Dankzij internet zijn de mogelijkheden om verhalen tot je te laten komen enorm uitgebreid. Luisterboeken, ebooks, verkoopsites met tweedehands boeken en zelfs een online bibliotheek; het is er allemaal te vinden. En zijn je ogen te vermoeid na een lange dag achter een scherm kun je altijd nog ‘lui’ lezen: films, verfilmde boeken, series, documentaires en podcasts. Bijna teveel om te bevatten, maar wel fijn en voor iedereen toegankelijk.

De waaier waaruit je kunt kiezen is natuurlijk enorm: van het spannende verhaal tot fantasy en van roman tot literatuur. Van fictie tot non-fictie. Het maakt niet uit waar je voorkeur naar uitgaat, een verhaal kan je volledig bij je strot grijpen.

Open blik

Verhalen bieden je een inkijk in andermans leven. De schrijver neemt je mee in zijn verhaal. Hij of zij vertelt vanuit zijn perspectief en context. Dat kan veel inzichten bieden. Een verhaal waarin de geschiedenis uit een bepaalde periode is verwerkt, is vaak enorm leerzaam. Ineens krijgen mensen uit een ver verleden een gezicht en naam. Maar ook de omstandigheden worden duidelijker, doordat je de hoofdpersoon leert kennen. Dat is toch anders dan een jaartal uit een geschiedenisboek. Een goed geschreven verhaal zuigt je helemaal op en vaak heb ik het idee ook in het verhaal rond te lopen. Een gezonde manier van vluchten uit de werkelijkheid.

Mooi is ook dat je merkt dat je gaandeweg respect krijgt voor een hoofdfiguur en begrijpt waarom hij of zij tot bepaalde keuzes komt. Of dat je denkt dat het nooit goed kan aflopen door een bepaalde stap te nemen, maar dat het toch goed blijkt uit te pakken. (Ik ken mensen die woedend worden op hoofdpersonen en ze het liefst willen toeschreeuwen te stoppen met de genomen acties.)

Persoonlijk denk ik dat mensen die veel verhalen kennen op een open manier in het leven staan. Het doet je inzien dat we allemaal leven vanuit onze eigen context en ons persoonlijke gezichtspunt. Niemand is hetzelfde, we zijn allemaal unieke wezens.

Ondanks dat we afgelopen tijd ons beste beentje hebben voor gezet in het vermijden van contacten, werd ons afgelopen week duidelijk gemaakt dat we toch nog een tijdje moeten volhouden. Corona houdt ons allen in de greep. Voorlopig is het advies nog steeds: zoveel mogelijk binnen blijven en sociale contacten vermijden. Wat te doen en hoe die donkere dagen door te komen? Dan toch maar weer een nieuw boek openslaan en erin verdwijnen waardoor alle slechte berichten naar de achtergrond verdwijnen? Een nieuw boek kopen dan maar? Of een oud boek uit de kast gepakt en nog een keer lezen?

Waar je ook voor kiest en op welke manier je een nieuw of oud verhaal eigen maakt: ik wens je veel (lees/luister/kijk)plezier en mooie dagen toe en daarna een nieuw jaar vol prachtige, nieuwe verhalen.

P.s. Denk ook eens aan je plaatselijke boekhandel bij het (online) kopen van je nieuwe boek

Terug naar overzicht