Blogs

professionals, werkgevers

Jezelf presenteren. Ongemakkelijk?

Een belangrijk onderdeel van het sollicitatieproces is het goed en duidelijk presenteren van jezelf, van wat je wil en kan. Het kort en krachtig vertellen over jouw toegevoegde waarde. Want hoe maak je aan je netwerk duidelijk naar welke functie of baan je op zoek bent? Dit is immers de groep op wie je een beroep wilt doen om mee te denken en uit te kijken naar een geschikte functie. Het wordt vaak als een lastige stap ervaren. En vergis je niet: het overkomt velen en het heeft zeker niets te maken met welke functie je eerder hebt bekleed.

Elevator Pitch

De officiële term voor een korte presentatie is de elevator pitch. In Amerika huist de directie op de hoogste etages van een kantoorgebouw. Als je toevallig met een van hen in de lift stapt en je de kans wilt wagen om een felbegeerde promotie te krijgen, heb je slechts kort de tijd. Namelijk evenveel tijd als dat de lift erover doet om op de juiste etage te komen. In die ene minuut heb je de mogelijkheid om jezelf te presenteren. Hierbij is het belangrijk dat je voldoende aandacht hebt getrokken en indruk hebt gemaakt. Want je wilt natuurlijk wel dat ze zich jou later, op een cruciaal moment, herinneren. Daarbij is het vooral belangrijk hóe je iets zegt en minder belangrijk wát je zegt.

Opscheppen

Het presenteren van jezelf wordt vaak als lastig ervaren. Het opsommen van je kwaliteiten en toegevoegde waarde voelt aan als opscheppen. We zijn niet gewend om op deze manier over onszelf te praten. Het voelt ongemakkelijk om jezelf zo in het voetlicht te plaatsen.

Herken je dit?

  • Je raakt vaak halverwege de draad van je verhaal kwijt en merkt dat je gaat hakkelen en stotteren. Of nog erger: je valt helemaal stil.
  • De ander kijkt weg of laat duidelijk merken dat hij/zij niet geïnteresseerd is.
  • Je vergelijkt jezelf met een ander. Kon ik maar net zo goed spreken als… of als…
  • Je beschouwt jezelf als introvert en bent gewend eerder naar een ander te luisteren dan dat je zelf zomaar het woord neemt
  • Of omgekeerd: Als je eenmaal het woord hebt, kun je niet stoppen met praten. Je vindt het lastig om kort en bondig te vertellen.
  • Allemaal redenen om er als een berg tegenop te zien. En dat mag ook: je zult over een flinke drempel moeten stappen!

Oefenen

Hoe kun je leren om een goede pitch te houden?
Denk niet dat je ineens een geweldige spreker kunt worden. Begin klein en probeer stap voor stap jezelf te bekwamen. Heb geduld met -en wees mild voor- jezelf wanneer het niet ineens lukt. Rome is ook niet in een nacht gebouwd!

Door de tekst uit te schrijven en hardop te oefenen (jazeker! en het liefst voor de spiegel) schaaf je jouw tekst bij. Krijg je toch kromme tenen van wat je jezelf hoort zeggen? Probeer het anders te formuleren. Blijf dichtbij jezelf en gebruik woorden die bij je passen. Kopieer zeker geen tekst van iemand anders omdat je denkt dat je daarmee meer indruk maakt.

Spreek vanuit je eigen ervaring. Gebruik voorbeelden uit je eigen praktijk. Heeft het je geraakt? Gebruik het! De luisteraar wil graag horen wat jou beroert en bezighoudt. Wees niet bang dat je te kwetsbaar overkomt.

Houd het kort! Hooguit een minuut is voldoende. Heb je de oprechte aandacht van de ander, dan kan je dieper op een onderdeel ingaan en uitgebreider vertellen.

Vraag aan een huisgenoot of iemand anders of je hardop mag oefenen. Nog fijner is het wanneer die persoon na afloop oprechte feedback wil geven.

Plezier

Sprekend vanuit mijn ervaring, merk ik dat de meesten er na verloop van tijd zelfs plezier in krijgen om hun pitch op orde te hebben. Het voelt dan allang niet meer als opscheppen en het zorgt ervoor dat je op een andere manier een gesprek aan kan gaan.

Terug naar overzicht