Blogs

professionals

Afwijzing

Je hebt er misschien even op moeten wachten, maar dan gebeurt het: je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Natuurlijk ga je goed voorbereid het gesprek in en je houdt er een positief gevoel aan over. En toch: er volgt een afwijzing. Wat is er nu toch misgegaan? Wanneer er al een ontslag aan vooraf gegaan is, komt het extra hard binnen. Gaat het je lukken om ooit een andere baan te vinden? Wat doe je toch fout?

Nachtje slapen

Mijn advies: slaap er eerst even een nachtje over om de afwijzing te verwerken. Daarna kun je er mee aan de slag. Waarom? Het is zinvol om na te gaan wat de reden is van de afwijzing. Want daar kun je veel van leren!

Maar hoe kom je daar dan achter?
Vraag om heldere feedback. Probeer het bij de contactpersoon of bel of mail anders met degene met wie je in gesprek bent geweest. Vaak is iedereen bereid om een toelichting te geven waar je iets mee kan. Dit kun je namelijk prima meenemen naar een volgende sollicitatie.

Reden van afwijzing

Welke reden wordt genoemd? Heb je jezelf misschien onder- of overschat?  Het kan zijn dat je de vacature niet goed hebt ingeschat. Stel dat je nu nog niet aan de eisen voldoet, hoe kan je dan zorgen dat je in de toekomst wel zover bent? Heb je een cursus of opleiding nodig? Of een andere werkervaring? Of ben je juist te ervaren? Pas je dan wel op een te lichte functie? Wil je dat?

Men kan ook aangeven dat je niet goed in het team past. Dat is domme pech. Daar kun je echt niets aan doen en dit had je niet van te voren in kunnen schatten. Weet dat je in ieder geval de juiste capaciteiten in huis hebt en probeer het bij een andere organisatie.

Ook kan het zijn dat je niet op deze vacature past, maar wél bij de organisatie. De arbeidsmarkt is krap.  Op het moment zijn er meer vacatures dan werkzoekenden. Wie weet zit er nog een andere functie in het vat.

Geeft men je een vage reden en geen heldere uitleg? Blijkbaar speelt er iets anders en wil de organisatie, om welke reden dan ook, niet transparant zijn. Probeer in ieder geval door te vragen en een argument te krijgen waar je vrede mee hebt.

Leren van gesprekken

Door aan de slag te gaan met de feedback kan het zo maar zijn dat je de volgende keer meer succes hebt. En zo niet: van sollicitatiegesprekken kun je veel leren. Je zult zien dat je steeds beter in staat bent om een gesprek te voeren en te sturen!

Terug naar overzicht