Blogs

werkgevers

Weerstand in je team? Gelukkig maar!

Merk je wel eens dat je team weerstand biedt? Net op het moment dat jij een stap vooruit wilt en een verandering wilt doorvoeren? Dat medewerkers hun hakken in het zand zetten tegen het plan dat je voor ogen hebt? Dat het soms lijkt of ze tegen elke verandering zijn? Om gek van te worden!

Onderzoek je eigen reactie
Je wilt graag dat je medewerkers het eens zijn met het doorvoeren van jouw plan. Nadat je je verhaal gedaan hebt, merk je echter dat ze er helemaal niet blij mee zijn. Dat er kritische vragen gesteld worden. En dat hoe meer je probeert het uit te leggen en argumenten aan te dragen, hoe groter de tegendruk wordt.

Probeer het eens om te draaien. Onderzoek bij jezelf waar bij jou de weerstand zit nu het team anders reageert dan je gedacht en gehoopt had. Realiseer je dat je eerst je eigen weerstand zult moeten opheffen voordat je effectief het gesprek aan kunt gaan met je team. Dat start met het accepteren van de realiteit en afstappen van het ideaalplaatje dat je voor ogen had.

De realiteit is dat jouw mening en de mening van je team verschillend zijn. Je had verwacht dat iedereen je voorstel prachtig zou vinden en er blij mee zou zijn. Nu dat niet zo is ga je de strijd aan om hen te overtuigen en dat is niet handig. Zolang je probeert hen te overtuigen en daarmee de strijd aangaat zitten je eigen emoties je in de weg. Je zult merken dat mensen verbaal terugslaan, of misschien wel dichtslaan. Zodra je accepteert dat je mensen er een andere mening op na houden bevind je je weer in de realiteit, in het hier en nu, en ontstaat er rust.

Onderzoek wat er werkelijk speelt
Ga in gesprek en stel vragen. Onderzoek wat er werkelijk speelt: wat is de reden dat ze tegen je plan zijn? Waar maken ze zich zorgen om? Wat is in hun ogen het ergste dat er kan gebeuren als de plannen worden doorgevoerd? Achterhaal de emoties bij de ander zodat je de mening van de ander ook echt begrijpt. Misschien maken mensen zich zorgen of zijn ze angstig. Denken ze: is dit wel een goede keus voor de organisatie? Zijn ze bang dat het werk verandert of dat ze hun plek verliezen. Zorgen zijn interessant. Mogelijk zijn het dingen waar je zelf nog niet aan gedacht hebt. Misschien zijn sommige zorgen terecht. Belangrijk daarom om eerst te luisteren en hiervoor tijd en ruimte te nemen.

Wanneer je weet wat de grootste zorg van de ander is, kun je kijken of die ander ook mogelijkheden ziet om anders met de situatie om te gaan. Soms is iemand bang de controle te verliezen, dan kan het helpen hem of haar mee te laten denken. Vraag welke oplossing hij of zij zelf in gedachten heeft. Grote kans dat iemand zelf met ideeën komt en de weerstand afneemt.

Betrokkenheid
Stel je voor dat je met een plan komt en iedereen knikt ja en doet braaf wat je zegt. Dat lijkt wel prettig maar ik denk dat je juist dan extra op je tellen moet passen. Dan doet je team precies wat er gezegd wordt en denken ze zelf niet meer mee. Misschien hebben ze door eerdere ervaringen afgeleerd om hun mond open te doen. Boeit het ze nog wel? Zijn ze nog betrokken?

Weerstand of kritische vragen kun je soms als lastig ervaren. Maar deze laten wel zien dat er energie in je team zit. Dat mensen betrokken zijn en dat ze zich ergens hard voor willen maken. Aan jou de taak om deze energie in goede banen te leiden en hun betrokkenheid in te zetten. Wees dus altijd blij met de energie en de power die blijkbaar in je mensen en in je team zit.

Door je medewerkers te betrekken ontstaan er vaak meer ideeën hoe het werk beter, makkelijker, sneller of veiliger kan. Of hoe je de beoogde verandering concreet handen en voeten kunt geven in de praktijk. En wanneer deze stappen door je team zelf opgepakt worden, ontstaat er niet alleen meer draagvlak voor de veranderingen, maar werk je ook aan de persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers.

Misschien is het een idee om de term ‘weerstand’ niet meer te gebruiken maar het altijd te hebben over een verschil van inzicht of verschillende meningen. Het zijn slechts woorden maar deze nodigen wel uit om de dialoog aan te gaan. Terwijl je bij weerstand uitgenodigd wordt de strijd aan te gaan. Zonde van de energie! Lees ook hier hoe je succesvol kan veranderen.

Succesvol veranderen

Terug naar overzicht