Blogs

professionals

Netwerken vergroot je kans op de door jou gewenste baan

Veel van de vacatures die tegenwoordig beschikbaar komen, worden niet gepubliceerd op de website of op de jobboards, maar worden intern of ‘via via’ ingevuld.
‘Weet jij nog iemand voor die functie?’ is een veel gestelde vraag aan de eigen medewerkers van een bedrijf en daarom is het belangrijk om te zorgen dat je in beeld bent.
Netwerken is voor het vinden van de juiste baan van steeds groter belang. Hoe je dit doet?

Voeren van informatiegesprekken

Een goede manier om te netwerken is het voeren van informatiegesprekken. Je krijgt op deze manier ook gelijk te weten wat voor banen er bij bedrijven zijn en wat bepaalde functies precies inhouden. “Ik ben me aan het oriënteren op een baan als ………….Graag zou ik eens met jou afspreken om een indruk te krijgen van wat jij doet”. De meeste mensen zijn bereid om het een en ander over zichzelf en wat ze doen te vertellen. Zeker wanneer je iemand al een beetje kent. Netwerken gaat in eerste instantie gewoon om het uitwisselen van informatie. Het biedt je tevens de kans om jezelf op een ongedwongen manier te laten zien. Luister goed en stel open vragen, zorg dat je een leuke gesprekspartner bent. Daarmee vergroot je de kans dat die ander op een later moment aan je denkt.

Investeer in je contacten

De eerste stap in netwerken is om jezelf de vraag te stellen wat jij voor anderen zou kunnen betekenen. Het gaat om geven en op zoek te gaan naar wat je voor een ander kunt doen. Dát maakt de connectie. Een netwerkpartner wil niet het gevoel hebben dat hij/zij jouw problemen moet oplossen. Zorg dat je goed luistert, toon interesse. Het gaat hier niet om het promoten van jezelf. Bouw aan de relatie en onderhoud het contact ook na het gesprek, door bijvoorbeeld te laten weten wat je met het gesprek hebt gedaan.

Bereid je goed voor

Het is belangrijk dat je vooraf je huiswerk doet. Ga strategisch met mensen in gesprek en niet zomaar en niet met iedereen. Zoek bijvoorbeeld een gesprekspartner uit die bij een voor jou hele interessante organisatie werkt, of die werkt met een dienst of product waar je veel affiniteit mee hebt. Zorg dat je goed voorbereid en doelgericht het gesprek ingaat. Laat in het netwerkgesprek je enthousiasme en professionaliteit blijken. Stel vakkundige vragen. Sluit het gesprek altijd positief af en probeer eventueel een vervolgafspraak te maken.

Wees duidelijk en concreet

Wanneer je op zoek bent naar een baan en je wilt je netwerk daarvoor gebruiken breng dan eerst in kaart wat je wilt en wat je kunt. Wat voor baan zoek je? In welke branche? Waar loop je warm voor? Wat heb je te bieden?

Zorg dat je een goed verhaal hebt. Maak voor jezelf een elevator pitch. Praat niet te lang over jezelf maar houd het kort als je gesprekspartner aan je vraagt: “vertel eens iets over jezelf”. Wanneer je duidelijk bent over wat je kunt en zoekt dan is het voor de ander gemakkelijker om dit te verwoorden en je ergens onder de aandacht te brengen.

En heeft iemand je ergens mee geholpen? Vergeet hem of haar dan niet te bedanken!

Terug naar overzicht