Blogs

kompas: Op naar nieuw werk – outplacement begeleiding na ontslag

professionals, werkgevers

Op naar nieuw werk – outplacement begeleiding na ontslag

Het kan iedereen overkomen: dat je door de omstandigheden gedwongen wordt om uit te kijken naar een nieuwe baan. Bijvoorbeeld door een fusie of door een verschil van inzicht in de koers van de organisatie. Of omdat het bedrijf waar je werkt moet afslanken door de ontstane economische omstandigheden. Deze laatste reden speelt op dit moment, door de corona crisis en de verwachte (economische) nasleep, helaas bij een groot aantal organisaties.

Veel werkgevers worden door deze onvoorziene omstandigheden gedwongen om na te denken hoe zij op een zo goed mogelijke manier afscheid kunnen nemen van hun medewerkers. Ontslag is voor niemand leuk. Het is een onzekere periode zowel voor werknemers als werkgevers. Maar ook nu zijn er stappen die je kunt nemen om deze onzekere situatie het hoofd te bieden.

Transitievergoeding en budget voor Outplacement

Werknemers hebben bij ontslag recht op een transitievergoeding, ook tijdens de coronacrisis. Deze transitievergoeding is bedoeld om je te helpen zo snel mogelijk elders een nieuwe baan te vinden. Uit deze vergoeding kun je als medewerker scholing, coaching of loopbaanbegeleiding bekostigen om daarmee zo goed mogelijk beslagen ten ijs te komen tijdens je zoektocht naar een nieuwe baan.

Werknemers hebben bij ontslag recht op een transitievergoeding, ook tijdens de coronacrisis. Deze transitievergoeding is bedoeld om je te helpen zo snel mogelijk elders een nieuwe baan te vinden. Uit deze vergoeding kun je als medewerker scholing, coaching of loopbaanbegeleiding bekostigen om daarmee zo goed mogelijk beslagen ten ijs te komen tijdens je zoektocht naar een nieuwe baan.

De transitievergoeding kan overigens ook gebruikt worden als aanvulling op het inkomen of om te sparen. In dat geval wordt deze gezien als inkomen en moet hierover belasting worden afgedragen. Wanneer je het besteed aan outplacement of scholing dan hoef je (over dat deel) geen belasting te betalen. Dat scheelt behoorlijk én je blijft hiermee investeren in je toekomst.

Wat is outplacement?

Outplacement https://www.m10advies.nl/professionals/#outplacement gaat om het vinden van een volgende werkkring en vooral om het vinden van een baan die echt bij je past. Het is een verzamelterm voor allerlei manieren die er zijn om je ‘van werk naar werk’ te begeleiden. Daarbij kun je denken aan het afnemen van assessment, het selecteren van de juiste opleiding en het juiste opleidingsbureau, het verwerken van wat er gebeurd is, om te (her)ontdekken wie je bent en wat je kunt, om de balans op te maken en te achterhalen wat voor jou écht belangrijk is in werk, het scannen van de arbeidsmarkt, ondersteuning bieden bij sollicitaties, opstellen van CV, netwerk-trainingen, social media trainingen, hulp bij het maken van een goed LinkedIn profiel, jobhunting etc.

Een outplacementtraject is persoonlijk en het is belangrijk om voor jezelf te bepalen wat je aan de orde wilt laten komen. In praktijk zie je dat dit per persoon heel verschillend is en afhankelijk van de ontwikkeling en behoefte van jou als deelnemer. Gun jezelf daarom de ruimte om kennismakingsgesprekken te voeren met 2-3 bureaus. Dit zal je helpen om een duidelijk beeld te krijgen wat een outplacement- ofwel ‘van werk naar werk’ traject voor je kan betekenen. En misschien nog wel belangrijker het biedt je tevens de mogelijkheid om kennis te maken met de coach waarmee je het traject gaat doorlopen. Vertrouwen en veiligheid zijn cruciaal in deze samenwerking.

Hoe ziet een outplacement of ‘Van werk naar werk’ traject er uit?

Zoals hiervoor al aangegeven is een ‘Van werk naar werk’ – of outplacementtraject maatwerk. Je kunt niet een standaard opsomming geven hoe het traject zal verlopen. Dit is immers voor iedereen anders. Misschien heb je wat meer tijd en begeleiding nodig om te leren omgaan met het verlies van je baan. Of wellicht is het belangrijk voor je om te inventariseren waar je kwaliteiten en competenties liggen en hoe je deze in kunt zetten in werk. Of wil je extra tijd en aandacht besteden aan het voeren van sollicitatie gesprekken.

Tijdens de intake bij een bureau zal samen met jou gekeken worden waar je wensen en behoeften liggen. Welke aspecten meer of minder ruimte moeten gaan krijgen in het ‘Van werk naar werk’ traject. En zal er vervolgens op maat een programma worden gemaakt.

En natuurlijk is er wel iets te zeggen over de opbouw van een traject en welke onderdelen hierin te benoemen zijn. Vaak kun je twee fasen onderscheiden waaruit het traject is opgebouwd:

 

Balans opmaken

  • Verwerking – de gebeurtenis een plaats geven
  • Wat is mij overkomen?
  • Hoe ga ik hier mee om?
  • Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?
  • Blik op de toekomst & Plan van aanpak   

 

Aan de slag: Op naar nieuw werk  

  • Persoonlijk zoekprofiel
  • Persoonlijke elevator pitch
  • ‘Mooi in beeld’ – professionele profiel foto voor op het CV en/of Linkedin
  • Passende vacatures zoeken
  • Passende potentiële werkgevers zoeken
  • Netwerken en Linkedin
  • Gesprekken voeren
  • Evalueren van sollicitatie

En deze fasen kunnen worden aangevuld met bijvoorbeeld specifieke trainingen, het afnemen van assessment, jobhunting etc.

Duur van het traject

Een gemiddeld traject duurt tussen de 3 en 12 maanden. En hoewel het heel fijn lijkt om 9 tot 12 maanden de tijd te hebben voor een traject is onze ervaring dat de trajecten van 6 maanden het meest effectief zijn. Deze bieden voldoende ruimte om balans te hervinden na ontslag om vervolgens voortvarend aan de slag te kunnen gaan met de gerichte zoektocht naar werk. De valkuil bij trajecten van langer dan 6 maanden is dat het soms (veel) langer duurt voordat je in beweging komt. Het lijkt immers nog zo ver weg.

En soms is er toch meer tijd nodig om daadwerkelijk die passende baan te vinden. Spreek daarom vooraf met je coach af hoe je aansluitend aan het traject contact met elkaar houdt zodat je jezelf gesteund blijft voelen totdat je weer op je plek zit. Wij laten mensen in ieder geval niet los wanneer ze hun volgende baan nog niet gevonden hebben na het doorlopen van het traject. We bellen af en toe om te horen hoe het gaat en blijven beschikbaar als sparringpartner in het sollicitatieproces.

Wil je meer weten? Of vrijblijvend een kennismakingsgesprek inplannen? Bel of mail ons via
(010) 316 62 00 of bianca@m10advies.nl

Terug naar overzicht