Blogs

professionals, werkgevers

Coachen – Wat is belangrijk en waar leg je de grens?

Coaching is de meest persoonlijke vorm van leren. Het helpt je om je doelen te bereiken en om jezelf sneller te ontwikkelen. Daarnaast helpt coaching organisaties om hun medewerkers te ontwikkelen én te behouden. En dit is belangrijk binnen bedrijven, zeker gezien de enorme krapte op de arbeidsmarkt en het feit dat de wereld om ons heen in sneltreinvaart verandert.

Dit vraagt namelijk om medewerkers die mee veranderen, die hun leven lang blijven leren en de regie voor hun ontwikkeling in eigen hand nemen. Maar dat is nog niet zo vanzelfsprekend, want hoe doe je dat? En hoe help je je medewerkers om zich dit eigen te maken?

Wat is de vraag?

Coaching werkt het beste wanneer degene die gecoacht wordt zelf een vraag heeft. Echter het formuleren van een vraag of doel op het vlak van persoonlijke en/of professionele ontwikkeling is niet altijd makkelijk. Een wens tot verandering komt vaak naar voren op het moment dat iets niet goed loopt. Ofwel vanuit een wens (droom) om iets te kunnen of te bereiken.

Als leidinggevende kun je hierbij helpen door vragen te stellen en samen met je medewerker(s) stil te staan bij momenten waarop hij of zij het gevoel heeft dat iets niet goed gaat. Vaak is het gemakkelijker om vanuit het hier en nu voorbeelden te bespreken en door te praten over hoe die (gewenste) toekomst of het gewenste gedrag eruit moet komen te zien. Zo werkt het ook wanneer je wilt helpen bij het formuleren van hun droom. Je kunt op zoek gaan naar momenten waarop inspiratie of plezier aanwezig is en hierover samen verder nadenken of fantaseren totdat er een beeld ontstaat waar hij of zij naar toe wil werken.

Er moet een klik zijn

De relatie tussen coach en gecoachte is ontzettend belangrijk, of het nu gaat om coaching binnen bedrijven of dat er een externe coach wordt ingezet. Een goede coach zegt aan het begin dat alles wat besproken wordt tussen vier muren blijft. En uiteraard houdt hij of zij zich hieraan. Een coach geeft je professionele begeleiding waarbij hij of zij je als gelijkwaardig gesprekspartner ondersteunt bij het behalen van je doelen. Hij of zij stelt voornamelijk vragen en spiegelt je antwoorden waardoor je aan het denken wordt gezet en in beweging kunt komen. Je coach is er voor jou en het is belangrijk dat je het vertrouwen hebt dat je alles op tafel kunt leggen, dat het veilig is en dat hij of zij een gelijkwaardige gesprekspartner voor je is. Zo niet? Ga dan op zoek naar een andere coach. Want zonder die basis zul je veel minder resultaat kunnen halen uit de gesprekken. En dat is zonde van de tijd en het geld dat er in geïnvesteerd wordt.

Waar ligt de grens

Een coachingstraject begint vaak met een werkgerelateerde vraag. Zoals bijvoorbeeld:

Helpen bij lastige situaties op het werk waar je niet doorheen komt
Wanneer je enthousiasme en energie in het werk wilt terugvinden
Of om meer regie in- en over het werk te krijgen
Als je een nieuwe rol krijgt en je je daar goed op wilt voorbereiden
Met je sparren wanneer je na wilt denken over een volgende stap in je carrière en niet weet hoe je dat moet aanpakken
Het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden
Leiderschap ontwikkelen en invloed vergroten
Een betere werk-privébalans vinden

En hoewel een traject vaak start met een werkgerelateerde vraag komen natuurlijk ook andere aspecten uit iemands leven aan de orde. En dat is helemaal oké. Maar het roept tegelijkertijd een vraag op, want waar ligt de grens?. Want coaches hebben soms grote invloed op beslissingen van mensen en je kunt iemand ook schade berokkenen wanneer je over grenzen heen gaat.

Wij hebben er daarom voor gekozen om de samenwerking aan te gaan met Tineke Zondervan en haar team van deskundige psychologen bij Sol Psychotherapie

Binnen M10 werken we met zeer goede en ervaren coaches, echter soms is er meer nodig. En dan maken we uiteraard in goed overleg met onze coachees en opdrachtgevers ruimte binnen het traject voor gesprekken met een psycholoog. Er is geen wachttijd en de aanpak van Tineke en haar team sluit naadloos aan bij hoe wij werken: persoonlijk, praktisch, betrokken en gericht op resultaat. Hierdoor zijn we in staat zorgvuldig te bepalen waar de grens ligt voor coaching en kunnen we een nog betere dienstverlening bieden.

Meer weten?  https://www.m10advies.nl/contact/ we maken graag een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking bij jullie op kantoor of bij ons op de Westersingel.

Terug naar overzicht