Blogs

professionals, werkgevers

Knuffels alsjeblieft!

Ik woon samen met mijn vriend en zijn twee kinderen. Dagelijks roept de jongste dat ze 12 positieve aanrakingen per dag nodig heeft. Deze uitspraak komt van de gezinstherapeute Virginia Satir (1916-1988) We need four hugs a day for survival. We need eight hugs a day for maintenance. We need twelve hugs a day for growth.

 

We hebben niet alleen knuffels maar ook andere sociale contacten nodig om ons goed te voelen. In de Transactionele Analyse (TA) worden dit strooks genoemd. Strooks bevestigen ons bestaan.

Ieder mens heeft zijn eigen unieke strookhuishouding. Dat wil zeggen de hoeveelheid verbinding/strooks die je nodig hebt. De ene persoon heeft al genoeg aan het dagelijks groeten van zijn buurman tijdens het uitlaten van de hond en het contact met collega’s. Terwijl de ander naast deze contacten ook nog vanuit het werk in de auto, op weg naar het gezin nog even drie vrienden belt. En dan heb je ook nog de dochter van mijn vriend die 12 fysieke knuffels echt nodig heeft.

Of je nu veel of weinig behoefte hebt aan contact, met de huidige situatie is de kans groot dat jouw behoefte aan verbinding groter is dan dat je momenteel kunt krijgen.

Hieronder volgen vijf tips om je eigen strookhuishouding te voeden:

Zeg het met woorden

We zijn gewend om iemand een hand te geven, een knuffel aan die goeie vriend of vriendin en drie zoenen aan familie en vrienden als je elkaar weer ziet. Deze korte aanrakingen zijn weggevallen. Maar ook een high five en een schouderklopje zijn op dit moment minder voor handen. Wees je hier bewust van. Je zou deze uitingen van affiniteit nu vaker naar elkaar uit kunnen spreken. Zeg ‘Fijn om je te zien of te horen’ of ‘Wat heb je goed werk opgeleverd’. Zo weet de ander dat je haar of hem waardeert.

Kwaliteit van contact

Echt contact is de remedie tegen eenzaamheid. Als je zoals nu minder contact met verschillende mensen hebt is de kwaliteit van het contact belangrijk. Deel wat je bezighoudt, wat je voelt en wat je echt denkt. Luister naar wat de ander te zeggen heeft. Maak verbinding.

Knuffels alsjeblieft!

Voor degene die samen met anderen in één huis wonen en waarmee je niet de 1,5m afstand hoeft te behouden; Raak elkaar wat vaker aan. Omhels je kinderen en partner en hou ze 30 seconden vast. Bij knuffels van meer dan 30 seconden wordt de stof oxytocine aangemaakt. Deze stof vermindert stress en vergroot het gevoel van verbondenheid en vertrouwen.

Geef jezelf strooks

We hebben anderen nodig om ons mee te verbinden maar ook de verbinding met onszelf is essentieel. Zorg goed voor jezelf, fysiek maar ook mentaal. Geef jezelf een compliment als je iets goeds hebt gedaan. Vertel het aan een ander als je vandaag een mooie mijlpaal hebt bereikt.

Zien zegt meer dan 10 berichten

Probeer zoveel mogelijk contact te houden met anderen via live beelden. De strookuitwisseling is dan hoger dan bijvoorbeeld via e-mail of andere sociale kanalen.

Uiteraard heb ik ook nagedacht wat ik vanuit mijn expertise zou kunnen toevoegen. Via Instragram (physis_coaching) zal ik dagelijks een positieve boodschap delen. Mocht je deze graag in je eigen inbox krijgen, stuur me dan een bericht via Seenema@xs4all.nl

Wil je als verantwoordelijke van een organisatie of een team sparren over hoe je kan bijdragen aan de strookhuishouding van jouw mensen?  Neem dan contact met me op voor een gratis brainstorm via 06-46136150

Terug naar overzicht